Etymologie, Etimología, Étymologie, Etimologia, Etymology, (griech.) etymología, (lat.) etymologia, (esper.) etimologio
NL Königreich der Niederlande, Reino de los Países Bajos, Royaume des Pays-Bas, Regno dei Paesi Bassi, Kingdom of the Netherlands, (esper.) Niederlando
Wörterbuch, Diccionario, Dictionnaire, Vocabolario, Dictionary, (esper.) vortaroj

A

B

C

D

E

F

G

H

I

inl.nl
Instituut voor Nederlandse Lexicologie
Historische woordenboeken op internet

(E?)(L?) http://wnt.inl.nl/


(E?)(L?) http://gtb.inl.nl/?owner=WNT

Beschikbare woordenboeken


(E?)(L?) http://www.inl.nl/onderzoek-a-onderwijs/lexicologie-a-lexicografie/historische-woordenboeken

Historische Woordenboeken

Het INL stelt de volgende historische woordenboeken online beschikbaar: Samen beschrijven ze de Nederlandse woordenschat van ca. 500 tot 1976, en de Friese woordenschat van 1800 tot 1975. Voor alle taalgebruikers, van taalwetenschappers tot kruiswoordpuzzelaars, is deze woordenboekapplicatie een bron van kennis én plezier.
...


Erstellt: 2014-09

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

tlpst.nl
Dik woordenboek is jarig - 150 jaar Van Dale

(E?)(L?) http://www.tlpst.nl/archief/TLPST032.pdf

Ken je Johan Hendrik van Dale? Hij was 150 jaar geleden onderwijzer in het stadje Sluis in Zeeuws-Vlaanderen. Aan hem hebben we de ‘Dikke Van Dale’ te danken.

In zijn vrije tijd stelde Johan Hendrik van Dale een dik woordenboek samen. Dat werd zo beroemd dat we het nog altijd de ‘Dikke Van Dale’ noemen. Tegenwoordig maakt uitgeverij Van Dale ook allerlei andere woordenboeken, op papier en online. Dit jaar viert het bedrijf feest omdat ‘de Dikke’ 150 jaar bestaat. Taaldeskundige Wim Daniëls vertelt in een interview over de geschiedenis van dit woordenboek.
...


(E?)(L?) http://www.youtube.com/watch?v=LuXd0YC0PUs&feature=youtu.be

Wim Daniëls over 150 jaar Van Dale

Veröffentlicht am 02.09.2014

Hij staat bij veel mensen thuis in de boekenkast, de Dikke van Dale. Het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal bestaat 150 jaar. Ter gelegenheid daarvan is een jubileumboek verschenen: 'Verhalen over Taal - 150 jaar Van Dale, samengesteld door Wim Daniëls.


Erstellt: 2014-09

U

uitmuntend.de
Niederländisch - Deutsch - Wörterbuch

(E?)(L1) http://www.uitmuntend.de/

Unser deutsch-niederländisch / niederländisch-deutsch Wörterbuch enthält 497.188 Stichwörter in 270.342 direkten Treffern, Redewendungen, Zusammensetzungen, Sprichwörtern, Beispielsätzen und Fachausdrücken.


Erstellt: 2015-04

V

vandale.nl
VanDale Onlinewoordenboek

(E?)(L?) http://www.vandale.nl/opzoeken/woordenboek/
Beispiel:


Betekenis ' Etymologie '

ety·mo·lo·gie (de; v)


Erstellt: 2014-09

W

Woord (W3)

Leider verstehe ich zu wenig Niederländisch, um aus folgendem Woord-Artikel die Quintessenz ziehen zu können.

Jedenfalls hängt ndl. "woord" = dt. "Wort" zusammen mit engl. "word" und dt. "Wort" und damit mit lat. "verbum" und ide. "*wer" = "sagen". Das "Wort" und "Woord" ist also wörtlich "das Gesagte".

(E?)(L?) http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=article&wdb=WNT&id=M087160&lemmodern=woord

Woordsoort: znw.(o.,m.)
Modern lemma: woord

znw. onz. (soms ook m.), mv. -en (in de oost. dialecten wordt het mv. ook gevormd met behulp van umlaut: weurd, woeëd e.d.). Mnl. wort, woert, woord. Van een ide. wortel *[uibreveb]er- (die in gr. e???, ??t?? en ??µa aanwezig is) met een stamvormend element -dh-, en wel van den nultrap *[uibreveb]?dh- (waarvan ook lat. verbum, met ide. dh > lat. b).

Afl. Als tweede lid in: antwoord. Samenst. Als tweede lid o.a. in:
afscheidswoord, bastaardwoord, beginwoord, betrekkingswoord, bijwoord, bijbelwoord, dankwoord, deelwoord, dialectwoord, eerewoord, gevoelswoord, grondwoord, koppelwoord, krachtwoord, kunstwoord, lapwoord, lasterwoord, leenwoord, lidwoord, lievelingswoord, maatwoord, machtwoord, nawoord, naamwoord, ontkenningswoord, openingswoord, rijmwoord, scheldwoord, schertswoord, schimpwoord, schuimwoord, schuttingwoord, sierwoord, slagwoord, slotwoord, smaadwoord, spotwoord, stadhuiswoord, stamwoord, ste(d)ewoord, steekwoord, stopwoord, straatwoord, telwoord, tooverwoord, trefwoord, troostwoord, veldwoord, verbindingswoord, verkleinwoord, vleiwoord, vloekwoord, voegwoord, voorwoord, vraagwoord, wachtwoord, we(d)erwoord, werkwoord, zeewoord. © 2007 INL. Artikel geschreven in 1992.


woordenlijst.org
Woordenlijst Nederlandse Taal
Groene Boekje - online
Wörterbuch - Niederländisch

(E?)(L?) http://woordenlijst.org/

woordenlijst.org geeft eenvoudig toegang tot een collectie van bijna 170.000 woorden met in totaal 700.000 woordvormen, en gedetailleerde spellinginformatie of verwijzingen naar taaladviezen. De website is genomineerd voor Website van het jaar 2016.

De Woordenlijst Nederlandse Taal is in boekvorm te koop als het Groene Boekje


(E?)(L?) http://woordenlijst.org/leidraad

Inrichting van de Woordenlijst 1. Beginselen van de Nederlandse spelling 2. Klinkers 3. Medeklinkers 4. Accenttekens 5. Klemtoonteken en uitspraaktekens 6. Los, aaneen of met een koppelteken? 7. Klinkerbotsing 8. Samenstelling met tussenletters -e- of -en- 9. Afleiding met tussenletters -e- of -en- 10. Samenstelling of afleiding met of zonder tussenletter -s- 11. Werkwoorden 12. Engelse woorden in het Nederlands 13. Speciale meervouden van zelfstandige naamwoorden 14. Bezitsvorm van zelfstandige naamwoorden
15. Verkleinwoorden 16. Hoofdletters of kleine letters? 17. Afkortingen, symbolen, letterwoorden, initiaalwoorden, verkortingen 18. Woorden afbreken
Lijst van vaktermen


Erstellt: 2015-11

woordspot.nl
Woordspot

(E?)(L?) https://woordspot.blogspot.com/

Elke week uitleg van Onze Taal en Talent (Malmberg) bij een lastig maar nuttig Nederlands woord.

Blogarchief


Erstellt: 2015-02

woxikon.nl
Lexikon und Wörterbuch
Woordenboek en databank voor synoniemen

(E?)(L?) http://www.woxikon.nl/

Woxikon, het gratis online-woordenboek. Het opzoeken van vertalingen, synoniemen, afkortingen en vervoegingen. Woxikon begon als een louter woordenboek maar ontwikkelde zich tot een groot lexicon met vertalingen, synoniemen, rijmen, afkortingen en veel meer.

Woxikon is een multilinguaal woordenboek en lexicon van vertalingen, synoniemen en afkortingen. De online vertaler kan vertalen in duits, engels, frans, spaans, italiaans, portugees, nederlands, zweeds, russisch, pools, fins, noors en turks en het is gratis. Het wordt voortdurend verder ontwikkeld.

Bovendien, Woxikon biedt vervoegingstabellen en verklarende grammaticale notities.Wij adviseren hen te gebruiken als een aanvulling op het woordenboek.

Woxikon biedt vreemde talen liefhebbers een overvloed aan mogelijkheden om hun taalvaardigheden te ontwikkelen en te verbeteren.


X

Y

Z

Bücher zur Kategorie:

Etymologie, Etimología, Étymologie, Etimologia, Etymology, (griech.) etymología, (lat.) etymologia, (esper.) etimologio
NL Königreich der Niederlande, Reino de los Países Bajos, Royaume des Pays-Bas, Regno dei Paesi Bassi, Kingdom of the Netherlands, (esper.) Niederlando
Wörterbuch, Diccionario, Dictionnaire, Vocabolario, Dictionary, (esper.) vortaroj

A

B

C

D

E

F

G

H

I

INL
Genootschap Onze Taal
Waar komt hagelslag vandaan?

(E?)(L?) https://onzetaalwebwinkel.nl/boeken/waar-komt-hagelslag-vandaan

Uitgever: Thomas Rap
ISBN: 9 789400 407015

Wat heeft "ijsbergsla" met "ijsbergen" te maken? Liepen er ooit ezels over een "ezelsbruggetje"? Waarom worden politieke partijen "rechts" of "links" genoemd? En is dat "links" verwant aan "slinks"? Deze en 96 andere vragen worden beantwoord in "Waar komt hagelslag vandaan?", een coproductie van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) en het Genootschap Onze Taal.


Erstellt: 2016-10

INL - Wkpv
Genootschap Onze Taal
Waar komt pindakaas vandaan?
en 99 andere vragen over woorden

(E?)(L?) http://www.inl.nl/inl-nieuws/990-waar-komt-pindakaas-vandaan

Wat heeft "ladderzat" met een "ladder" te maken? Waarom heet een "verdieping" niet een "verhoging"? Heeft er ooit een Aagje bestaan die heel nieuwsgierig was? Wie was dat dan? En waar zitten je "lurven"? Vroeg of laat komt er een moment dat je je zoiets opeens afvraagt.

Met het boekje "Waar komt pindakaas vandaan?" krijgt u snel een onderhoudend antwoord op deze en 99 andere prikkelende vragen over woorden. Het is gemaakt door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) en het Genootschap Onze Taal. Ze bundelen hierin hun grote kennis op het gebied van woorden - én vooral ook hun ervaring in het helder en toegankelijk presenteren daarvan.


(E?)(L?) https://onzetaalwebwinkel.nl/boeken/waar-komt-pindakaas-vandaan

ISBN: 9789081986919

Wat heeft "ladderzat" met een ladder te maken? Waarom heet een "verdieping" niet een "verhoging"? Heeft er ooit een Aagje bestaan die heel nieuwsgierig was? Deze en 97 andere vragen over woorden worden beantwoord in "Waar komt pindakaas vandaan?".

Het boekje is gemaakt door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) en het Genootschap Onze Taal. Ze bundelen hierin hun grote kennis op het gebied van woorden - én vooral ook hun ervaring in het helder en toegankelijk presenteren daarvan. Nu al de derde druk!


(E?)(L?) http://www.allesovertaal.nl/binaries/content/assets/standaardsites/allesovertaal/boekbesprekingen/2014/taalboek_1403_wel_pindakaas_geen_schijtlijster.pdf

TAALBOEK VAN DE MAAND ‘WEL PINDAKAAS, GEEN SCHIJTLIJSTER’ MEI 2014

Door Henk Jongsma, hoofdauteur Op niveau tweede fase eerste editie

Wel pindakaas, geen schijtlijster

Enige tijd geleden moest ik een cognitieve geheugentest ondergaan. Een van de opdrachten was: Noem binnen één minuut zo veel mogelijk vogels. Ik begon maar dicht bij huis: de mus, de spreeuw, de koolmees, de merel de lijster ... Ah, dacht ik, daar zijn er meer van: de zanglijster, de grote lijster, en toen schoot me ineens de schijtlijster te binnen. Die heb ik niet genoemd, want het is geen officiële vogelsoort. Maar ik dacht wel meteen: Wie zou dat woord eigenlijk bedacht hebben? Het leek me iets voor een verhaaltje van Midas Dekkers, of - nog beter - zo’n prachtige tekening van Peter Vos. Nee, van hem herinnerde ik me vooral reigers en mussen ... Kortom, ik was even afgeleid doordat ik me ineens afvroeg waar een woord vandaan komt.

Zo’n ervaring hebben we natuurlijk allemaal wel, dat je ineens struikelt over een woord. Raar woord eigenlijk, denk je, waar komt dat vandaan?, waarom noemen we dat zo?, enzovoort.

Het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) en het Genootschap Onze Taal kennen dit soort vragen natuurlijk ook. Laura van Eerten en Raymond Noë verzamelden, onder redactie van Kees van der Zwan, honderd antwoorden in het boekje "Waar komt pindakaas vandaan?" Duidelijk uitgelegd, heel leesbaar. Een prachtig boekje. Maar helaas, de schijtlijster staat er niet in.
...


Erstellt: 2016-10

J

K

L

Langenscheidt - Twb
Langenscheidt - Taschenwörterbuch
Niederländisch-Deutsch / Deutsch-Niederländisch
DE-NL / NL-DE

Langenscheidt Taschenwörterbuch
1.069 Seiten

Von Beersmans, Frans
1056 S., rund 95.000 Stichw. u. Wendungen Gebunden
Preis: 29,90 Euro

M

Middag, Guus
Rarewoordenboek

(E?)(L?) https://onzetaalwebwinkel.nl/boeken/rarewoordenboek

Uitgever: Uitgeverij Van Oorschot
ISBN: 9789028241817

"Behaspelen", "onk", "vek": jarenlang stond NRC Handelsblad-essayist en -columnist Guus Middag in Onze Taal stil bij dergelijke fascinerende, uit gedichten afkomstige woorden. De verhalen achter al die woorden beschreef hij op een puntige, precieze en geestige manier. De vijftig beste afleveringen uit dit fameuze ‘Woordenboek van de poëzie’, zoals de serie in Onze Taal heette, zijn bijeengebracht in het ‘Rarewoordenboek’. Het is een must voor iedereen die niet alleen over taal wil lezen, maar tegelijk ook van taal wil genieten. Met schitterende typografische kleurenillustraties.


Erstellt: 2016-10

Moerdijk, Fons
Das „Algemeen Nederlandse Woordenboek“ (ANW) und elexiko - ein Vergleich

(E?)(L?) http://pub.ids-mannheim.de/laufend/opal/pdf/opal08-1_moerdijk.pdf

Inhalt:


(E?)(L?) https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstream/handle/1887/21876/Modern%20dictionaries.pdf?sequence=1

Modern dictionaries in higher language education.
The Dictionary of Contemporary Dutch (ANW) as an example.
Josefien Sweep
...
For this purpose, I will introduce the ANW, the “Algemeen Nederlands Woordenboek” (‘Dictionary of Contemporary Dutch’), in this paper. I will show that the ANW can be used in many different ways for language education and linguistic training.
...


(E?)(L?) http://dare.uva.nl/cgi/b/bib/bib-idx?sid=0c91aee32abf4075768fb83ce5735b73;c=uvadare2;lang=nl;type=simple;rgn1=dai;pagelink=author;q1=068353545;sort=publicationyear;cc=uvadare2;view=reslist;fmt=long;page=reslist;start=3;size=1

Auteur F. Moerdijk
Titel Das „Algemeen Nederlandse Woordenboek“ (ANW) und "elexiko" - ein Vergleich
...


Erstellt: 2014-09

N

O

P

Q

R

Renkema, Jan
Verwarwoordenboek

(E?)(L?) https://onzetaalwebwinkel.nl/boeken/wereld-in-woorden

Uitgever: Uitgeverij Boom
ISBN: 9789089534040

Het ‘Verwarwoordenboek’ van Nederlands bekendste taaladviseur Jan Renkema is eigenlijk een ontwarwoordenboek. Het legt de verschillen uit tussen allerlei woorden die qua vorm of betekenis dicht bij elkaar liggen, en daardoor verwarrend kunnen zijn. Voorbeelden: "dat" en "wat", "data" en "datums", "dateren uit" en "dateren van", "dauw" en "douw", "decade" en "decennium", "deejay" en "dj", "deelname" en "deelneming" - en zo’n vijfhonderd andere woordparen (die ook terug te vinden zijn via een register).


Erstellt: 2016-10

S

T

U

V

Van Dale
Groot woordenboek van de Nederlandse taal

(E?)(L?) https://onzetaalwebwinkel.nl/boeken/van-dale-groot-woordenboek-van-de-nederlandse-taal

Uitgever: Van Dale
ISBN: 9789460772221

In oktober 2015 is de vijftiende papieren editie van de grote Van Dale verschenen. Het woordenboek is ten opzichte van de vorige editie uit 2005 ingrijpend vernieuwd: maar liefst 18.000 nieuwe trefwoorden, plus veel meer betekenissen, uitleg en voorbeeldzinnen - en ook de allernieuwste uitdrukkingen (zoals een stip aan de horizon zetten) staan erin. In deze editie worden voor het eerst vijfhonderd ‘lastige’ lemma’s met illustraties verduidelijkt, en zijn er kaderteksten met taalweetjes toegevoegd, over onderwerpen als nadruktekens, alliteratie en taalvariatie.

Als extra bij dit papieren woordenboek ontvangt u een jaar lang toegang tot de online versie - ook geschikt voor smartphone en tablet - die vernieuwd is met een zogeheten ‘wikifunctie’, zodat u zelf woorden, plaatjes en filmpjes aan het online-woordenboek kunt toevoegen. In de online versie vindt u verder veel samenstellingen die niet in het papieren woordenboek staan, en andere extra’s, zoals de vervoeging van werkwoorden.


Erstellt: 2016-10

W

X

Y

Z