Etymologie, Etimología, Étymologie, Etimologia, Etymology, (griech.) etymología, (lat.) etymologia, (esper.) etimologio
NL Königreich der Niederlande, Reino de los Países Bajos, Royaume des Pays-Bas, Regno dei Paesi Bassi, Kingdom of the Netherlands, (esper.) Niederlando
Märchen, Cuento, Contes (de fée), Fiaba, Fairytales, (esper.) fabeloj

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

meertens.knaw.nl - NVVB
NVVB
Nederlandse Volksverhalenbank

(E?)(L?) http://www.meertens.knaw.nl/

Het Meertens Instituut is een onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met de bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven.


(E?)(L?) http://www.meertens.knaw.nl/cms/nl/collecties/databanken

Deze databanken van het Meertens Instituut bieden een uniek perspectief op de Nederlandse taal en cultuur en dienen als uitgangspunt voor het onderzoek.


(E?)(L?) http://www.verhalenbank.nl/

De Nederlandse Volksverhalenbank van het Meertens Instituut bevat vele verhalen uit heden en verleden. Alle genres zijn vertegenwoordigd: sprookje, sage, legende, raadsel, mop, broodjeaapverhaal en dergelijke. De oudste verhalen stammen uit de middeleeuwen, de jongste verhalen dateren - bij wijze van spreken - van gisteren. De verhalen zijn zowel in het Nederlands, het Fries als in allerhande streektalen.


(E?)(L?) http://www.verhalenbank.nl/items/show/49500
Als Beispiel: Die Prinzessin auf der Erbse


ANDERSEN1835 - De prinses op de erwt

Beschrijving

Een prins zoekt een bruid. Om erachter te komen of een meisje een echte prinses is verzint zijn moeder een test, onder twintig matrassen verstopt ze een erwt. De volgende dag zegt het meisje de hele nacht niet te hebben kunnen slapen, vanwege een steen in haar bed. De prins is overtuigd, het meisje is een echte prinses.

Bekijk volledige tekst


Erstellt: 2015-09

N

O

P

Q

R

Repelsteeltje - Rose

Das ndl. "Repelsteeltje" entspricht dem deutschen "Rumpelstilzchen".

(E?)(L?) http://www.helpmefind.com/rose/pl.php?n=36051


(E?)(L?) http://nl.wikipedia.org/wiki/Repelsteeltje_(sprookje)

"Repelsteeltje" is de titel van en hoofdpersoon uit een sprookje, onder meer opgetekend door de gebroeders Grimm in hun Kinder- und Hausmärchen als KHM55. De vroegste versie vinden we in 'La Tour ténébreuse et les Jours lumineux, Contes Anglais' uit 1705 van Mademoiselle L'Héritier, een verzameling Franse feeënsprookjes.
...


S

T

U

V

W

X

Y

Z